zk-fw14-117_0002_4

T-shirt van Zoë Karssen

In alle winkels vind je tegenwoordig creatief versierde T-shirts. De basic tee is nog steeds een klassieker, maar echt opvallen doe je met een spannender exemplaar. Gelukkig is een T-shirt hét kledingstuk dat je kan aanpassen naar je eigen wensen. Borduren, verven, knippen, scheuren en bedrukken: alles is mogelijk met een beetje fantasie en kennis van creatieve technieken. Maar welke technieken bestaan er dan precies? Hieronder vind je vijf veelgebruikte technieken.

Textielstiften

Textielstiften zijn de makkelijkste manier om jouw T-shirt een persoonlijk tintje te geven. Ben je goed in tekenen? Dan geven deze stiften jou de vrijheid om er een echt kunstwerk van te maken. Een goed voorbeeld van een jonge ontwerper die bekend is geworden met haar getekende T-shirts is Zoë Karssen, dus werkelijk alles is mogelijk. Heb je iets minder tekentalent, dan zijn er genoeg sjablonen die je met textielstift kan overtrekken.

Knippen, knopen en scheuren

Met deze goedkope techniek maak je de mooiste gepersonaliseerde shirts. Vooral voor het maken van zomerse outfits is deze techniek ideaal. Door in het T-shirt te knippen, te scheuren en er knopen en vlechten in te leggen, maak je zo een stoer T-shirt dat niemand anders heeft.

Textielverf

Met textielverf kan je alle kanten op. Werk er verkleurde vlekken mee bij of creëer je eigen kunstwerk. Je vindt textielverf bij de meeste drogisterijen en het is niet al te duur. T-shirts die je met behulp van textielverf makkelijk kan maken zijn tie-dye shirts in verschillende kleuren.

IMG_0480

Printen bij de drukkerij

Met zelfgemaakte print geef je het T-shirt een professionele look. Op deze manier ziet het shirt er niet handgemaakt uit, maar lijkt het juist op de hippe T-shirts in de grote winkelketens. Een T-shirt laat je makkelijk bedrukken bij een online drukkerij: je stuurt de print digitaal in en je shirt wordt de volgende dag al bezorgd. Makkelijk!

Borduren

Borduren wordt nog te vaak gezien als hobby voor oudere mensen. Toch is niets minder waar en is borduren bezig aan een opmars onder jonge en hippe creatieven. Veel kunstenaars gebruiken de borduurtechniek al in hun kunstwerken en ook het borduren van kledingstukken ontwikkelt zich door. Je maakt er bijvoorbeeld makkelijk originele zomen mee.

7491432344_466b2a6eff_o

Je kan deze technieken natuurlijk los van elkaar gebruiken, maar de combinatie ervan maakt een ontwerp vaak sterker. Naast deze vijf, zijn er overigens nog vele andere technieken die je kan toepassen. Kijk eens rond op Pinterest en kijk wat je kunt vinden. Succes!

Tags: