Handwerken is weer helemaal in.

We zien het terug in de kledingstukken van modeontwerpers en in de wereld van het interieur. Je kunt zelf je ontwerpen maken en de uitvoering geheel in je eigen stijl creëren. Daarbij werkt het heel ontspannend om met naald en draad in de weer te zijn. Ja, onze voorouders waren zo dom nog niet.

Welke technieken zijn er?

Haken:

Deze techniek wordt uitgevoerd met een haaknaald, dit is een naald met een kromme punt, waarmee elke steek ingestoken en doorgehaald wordt.
Je neemt de haaknaald als een potlood in de hand, met de punt naar beneden. Met de duim en de wijsvinger hou je het platte stukje vast. De draad neem je in je andere hand. Om de draad strak te houden, laat je de draad tussen de pink en de wijsvinger lopen.

Zo kun je beginnen met haken.

Breien:

Het makkelijkste is om iemand te vinden die het je voordoet. Dan begrijp je het sneller. Maar je kunt natuurlijk ook zelf leren breien.

Je begint met 2 breipennen en een bolletje wol.
Daarna moeten de eerste steken worden opgezet. Het patroon geeft aan hoeveel steken je nodig hebt, daarna is het belangrijk dat je het patroon kunt lezen en de steken die gebruikt worden beheerst. Je begint met een rechte steek. Als je deze onder de knie hebt begin je met de averechte steek.

Leer online breien
Op de website van NTR thuisleren vind je een leuke breicursus, die je in 10 stappen, met behulp van beelden en video’s leert breien.

Borduren

Vroeger was dit een vak op de huishoudschool. Alle meisjes kregen een linnen lap waar je siersteken op moest naaien (borduren). Dit was de bekende merklap. Hoe mooier de merklap was, hoe netter het meisje, werd gezegd. Tegenwoordig kennen we het borduren vooral van de machinaal geborduurde opdrukken op kleding. Het is erg origineel om je eigen ontwerp te maken en zo een uniek T-shirt te maken.

Er is speciaal borduurgaren in de handel, dit noemen we DMC. Het voordeel is dat je dit garen kunt splijten in 6 draadjes, zo kun je heel fijn werken. DMC garen is te koop in alle kleuren die je maar bedenken kunt.

Knopen

De techniek van het knopen, ook bekend als macramé, is al heel oud. Je kunt met knopen diverse materialen gebruiken, zoals: touw, garen, plastic touwtjes (scoubidou), leren veters, enz. De techniek is niet moeilijk. Er zijn een paar basisknopen die in het werk herhaaldelijk terugkomen. Op deze manier kun je kleine werkstukjes, zoals armbanden of grote stukken zoals plantenhangers maken.