voorbeeld fotobewerkingKunst met foto’s

Een foto kan op zichzelf een vorm van kunst zijn. Goede foto’s kunnen op zeer krachtige wijze een emotie, politieke boodschap of een legendarisch moment weergeven. Net als bij het schilderen van een meesterwerk gaat het bij fotografie om het oog en de aanleg van de kunstenaar. De lichtval, compositie, gekozen kleuren en tonen in de uiteindelijke afdruk, zijn allesbepalend voor de kwaliteit en boodschap van de foto.

Er zijn enorm veel foto’s die geen uitleg en geen tekst nodig hebben omdat zij op zichzelf een allesomvattend verhaal vertellen. Maar soms, kan de kracht van een foto veel sterker worden door deze in een context te plaatsen. Door woorden toe te voegen, een serie te produceren, of de grootte van verschillende objecten, kleuren en vormen in een foto te bewerken. Fotobewerking kan van een foto een waar kunstwerk maken.

Fotobewerking op de computer

Er zijn verschillende programma’s die kunnen worden gebruikt voor het bewerken van foto’s. “Paint” is één van de makkelijkste programma’s om dit te doen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Met paint kan je het formaat van de foto veranderen en makkelijk teksten en symbolen toevoegen, maar de foto echt bewerken is niet mogelijk.

In Picasa editor is al iets meer mogelijk. Zo kan je spelen met contrasten, kleuren, het licht en grappige effecten aanbrengen zoals het weergeven van de foto in neonlicht of als potlood schets. Hieronder staan een paar voorbeelden en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Picassa is erg handig voor het online verspreiden van foto’s via sociale media, maar meestal niet geschikt voor professioneel gebruik.

Publisher is handig voor het maken van een collage of uitnodiging. Het is makkelijk verschillende foto’s toe te voegen en te spelen met het formaat en de compositie. Tot slot is er natuurlijk Adobe Photoshop. Er bestaan verschillende Photoshop producten geschikt voor verschillende doeleinden en doelgroepen, uiteenlopend van de amateurfotograaf die zijn familie foto’s wil bewerken tot de professionele marketeer. Met Photoshop zijn de mogelijkheden eindeloos, maar het is wel een stuk moeilijker om mee te werken en je betaalt ervoor. Gratis proefversies kunnen helpen om uit te proberen welk Photoshop product echt geschikt is voor wat je wilt doen, en of je er makkelijk mee overweg kunt. Er zijn online veel tutorials beschikbaar die je door de mogelijkheden heenlopen, variërend van het maken van een collage of een retro poster. Zorg er wel voor dat de tutorial het product en de versie betreft waar je mee werkt, want functies kunnen verschillen.

Tags: